Dacă ai băut vreodată un cappuccino după-amiaza sau un espresso stând jos este evident că nu ești italian getbeget, însă cu ajutorul acestui ghid vei putea să pari mai ușor de-al locului.
Italienii sunt înnebuniți după cafea – în cel mai pozitiv mod cu putință – iar ăsta e un lucru cunoscut de oricine. Dacă ajungi prin Italia și nu vrei să fii prins în off-side în legătură cu modul în care sau ce cafea comanzi, ți-am pregătit acest ghid cu 9 ponturi despre cultura cafelei din Italia.
Latte
Dacă ceri asta la noi vei primi o cană cu cafea cu lapte însă lucrurile nu stau deloc așa în Italia, oricât te-ai chinui să pronunți acele cinci litere perfect. Asta deoarece peninsularii îți vor trânti cel mult un pahar cu lapte, fără strop de cafea și probabil și rece. Cel mai apropiat lucru de un latte în Italia este „latte machiatto” în care se combină cafeaua cu laptele fierbinte – însă nici să nu te gândești să ceri o cafea cu lapte lungă, te rog, chiar nu!
Cappuccino
Dacă încerci să te dai mare cu cunoștiințele tale printre mrejele culturii italienești, să nu-ți imaginezi că ai putea scăpa netaxat dacă ceri un cappuccino după o înfruptare copioasă sau după-amiaza. Însuși gândul că o cafea cu lapte s-ar putea consuma cu stomacul plin răstoarnă acel stomac pe dos italienilor.
Decaf
Îți place pizza fără topping pe ea? Nu? Atunci e bine să reții că nici italienii nu înghit cafeau decofeinizată. Astfel, dacă nu te ai bine cu cofeina, atunci ar fi mai inspirat să mergi pe mâna apei sau a ciocolatei calde.
Caffe Correto
Te dai în vânt după combinația „obraznică” de cafea și alcool? Atunci Correto – care înseamnă corect, adică modul în care ar trebui să se bea cafeaua – este pentru tine. Combinațiile cele mai întâlnite adaugă savoarea unei grappa sau sambucca cănii tale de espresso.
Espresso
Că tot am menționat anterior cât de bine se potrivește cu băuturiile alcoolice, să știi că un espresso vei primi cel mai adesea când comanzi o cafea în țara macaronarilor. Deși cei neinițiați ar putea lua în râs dimensiunea liliputană aproape a cănii, acea doză aparent mică ar trezi din letargie și un urs care hibernează.
Caffe Lungo
Știm că sunt destui cei care gustă o cafea lungă dar și tare iar pentru ei s-a invetat caffe lungo. Nu trebuie însă confundată cu o caffe americano, căci o caffe lungo se naște din îmbinarea unui espresso cu apa fierbinte. Rezultatul este o licoare mult mai puțin diluată ca o cafea americană și, totodată, mai autentică.
Caffe Americano
Am spus deja că o cafea americană este mult diluată. Asta deoarece, în cazul ei, cel ce ți-o servește va pune apă până la refuz. Semnalul pe care-l transmiți este unul singur: ești un simplu turist venit în vizită.
Al Banco
Uite un truc: dacă vrei să scapi dintr-o cafenea din Italia fără portofelul gol, alege să-ți comanzi băutura mult iubită chiar de la bar. De multe ori, italienii au două prețuri pentru cafele în meniurile lor – unul mai mare dacă o comanzi de la masă („al tavolo”) și altul, mai puțin piperat, dacă o comanzi la bar („al banco”). Majoritatea italienilor știu această diferență și-și consumă espresso-urile la bar.
Caffe Macchiato
Tot n-ai trecut peste dorința arzătoare de a avea și lapte în cafeaua ta? Atunci poți să încerci caffe macchiato și poți să fii sigur că nu vei fi tratat cu ce primești pe meleagurile noastre. În Italia, o caffe macchiato este un espresso pe care șade falnic un „norișor” de lapte.