Cafeaua fără cofeină – face bine sau rău sănătății?

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Mulți oameni adoră să bea cafea, dar vor să-și limiteze aportul de cofeină. Pentru ei, cafeaua decofeinizată pare să fie o alternativă excelentă.

Cafeaua decofeinizată este ca o cafea obișnuită, dar cu un conținut foarte scăzut de cofeină. Ea se obține în urma unor procedee chimice despre care nu mulți oameni știu că ne poate afecta starea de sănătate. Oare o afectează în mod negativ sau pozitiv?

Aflăm răspunsurile de la nutriționistul italian Gianluca Mech.

Ce este cafeaua decofeinizată și cum se obține?

Cafeaua decofeinizată apare atunci când, din boabele de cafea, s-a eliminat cel puțin 97% din cantitatea de cofeină. Există mai multe moduri prin care se poate face acest lucru. Cele mai multe metode se realizează pe bază de apă, solvenți organici sau dioxid de carbon.

Boabele de cafea se spală în acești solvenți până când cofeina este extrasă aproape complet. Apoi, solventul este îndepărtat.

De asemenea, cofeina poate fi îndepărtată cu ajutorul dioxidului de carbon sau a unui filtru de cărbune. Boabele de cafea sunt decofeinizate înainte de fi prăjite și măcinate. Valoarea nutrițională a cafelei fără cofeină trebuie să fie aproape identică cu cea a cafelei obișnuite. Cu toate acestea, gustul și mirosul pot deveni puțin mai slabe, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda folosită.

Câtă cofeină conține cafeaua decofeinizată?

Cafeaua Decaf nu este complet golită de cofeină. Poate conține cantități diferite, de obicei aproximativ 3 mg/cană. Pe de altă parte, o cană medie de cafea obișnuită conține în jur de 70 – 140 mg de cofeină. În funcție de tipul de cafea, metoda de preparare și dimensiunea exactă a cănii.

Cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți și nutrienți?

Cafeaua decofeinizată nu este atât de rea pe cât s-ar crede. Este, de fapt, o sursă bogată în antioxidanți. Principalii antioxidanți pe care cafeaua îi conține sunt acizii hidrocinnamici și polifenolii.

Antioxidanții sunt foarte eficienți în neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi. Acest lucru reduce daunele oxidative și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

În plus față de antioxidanți, cafeaua decaf conține și cantități mici de nutrienți. O cană de cafea decaf asigură 2,4% din aportul zilnic recomandat de magneziu, 4,8% de potasiu și 2,5% de niacină sau vitamina B3.

Cine este Gianluca Mech

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Descoperă oferta noastră de capsule compatibile cu aparatele Nespresso cu cafea fără cofeină!

a

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE​

Coș cumpărături0
There are no products in the cart!
Continuă cumpărăturile
0